İyi huylu prostat büyümesine (BPH) bağlı olarak mesane taşı da görülebilir.
HOLEP ile prostatın ameliyatı sırasında ayni seansta gene HOLEP yöntemindeki lazer ile mesane taşı da kırılabilir.
Bunun için ayrı bir ameliyat gerekmez.
Mesanede divertikül, taş, idrar yolu iltihabı oluşması, idrar yapama ve kronik böbrek yetersizliği gibi ciddi durumlara yol açabilir.
Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
Gece idrara kalkma, sık idrara gitme, mesanenin (idrar torbası) tam boşalmama hissi, idrar yapmadan önce bekleme, zayıf idrar akımı, idrar sıkıştırması, idrar yaparken ıkınma, idrar yaparken kesilmesi ve yeniden başlatma.
* Holmium Laser ile kapalı olarak yapılır, az kanamalı bir ameliyattır.
* Kan sulandırıcı ilaç kullananlara da yapılabilir.
* Kalp ve akciğer problemi olan hastalarda tercih edilen ameliyattır.
* Ereksiyonla (sertleşmeyle) ilgili sinirlere zarar vermez.
* Adenomun tamamı çıkarılır. Çıkan dokular tahlile gönderilir.
* Hastaların çoğu ertesi gün evine gidebilir. Sonda süresi kısadır.
* Hasta çok rahat idrar yapar,
* Her büyüklükte prostata yapılabilir.
Evet, cihazımız kendi bünyemizdedir. Cihazımız: Revolix HTL LISA Laser
Prostat ameliyatları arasında sfinkter denen idrar tutan kasları en iyi koruyan yöntem HOLEP ameliyatıdır. İdrar tutan kaslar çok iyi görülür, yaklaşılmaz, çok iyi korunur. Ancak ameliyattan önce idrar tutan sfinkterin tembelleşmiş olması halinde, nadiren bazı hastalarda sonda çekildikten sonra geçici idrar damlamaları görülebilir. Bu damlamalar ilaç ve eksersizlerle bazen bir kaç gün, bazen de bir kaç hafta içinde düzelir. Kalıcı idrar kaçırma görülmez.
TUR veya plazmakinetik yöntemlerle ancak 80 ml ‘ye kadar olan prostatlar ameliyat edilebilirken, HoLEP yönteminde sınır yoktur, 100mg, 150mg, hatta 300 ml ‘ye kadar her büyüklükteki prostatlara uygulanabilir.
* İdrar çok zayıf ise,
* Hastanın şikayetleri çok ise,
* Hastaya sonda konmuş ise,
* İdrar kesesi tam boşaltılamıyorsa,
* İlaçlara rağmen düzelmiyorsa,
* Prostat ameliyatında amaç, sonradan büyüyen adenom denilen dokunun çıkarılmasıdır.
Holmium Lazerin dokuda etki ettiği derinlik 0,4 mmdir. Bu lazerin 6-7 mm kalınlığındaki kapsülü geçip, erkeklikle ilgili sinirlere zarar vermesi mümkün değildir, dolayısıyla sertleşme üzerine hiçbir zararlı tesiri yoktur.
* Zayıf idrar yapma,
* Gece idrara kalkma,
* Sık idrara çıkma,
* İdrarı kesik kesik yapma,
* İdrar yapmada bekleme,
* İdrarı tam boşaltamama
Prostat büyümesinde diğer adıyla BPH, iyi huylu büyümüş prostat adenomları ya yanlardan, ya orta lob dediğimiz lob ile alttan ya da hem alttan hem de yanlardan idrar yolunu tıkar. Erkeklerde görülen en yaygın iyi huylu tümör aslına BPH’dır. (Kadınlardaki myom gelişiminin erkeklerdeki halidir de diyebiliriz).
Büyümüş prostat adenomları (ya da lorları) idrar kanalını daraltarak, idrar yapma hızında azalmaya yol açar ve kişi idrarını bekleyerek, ıkınarak yapmaya başlar. İdrar akımı azalır ve kesik kesik idrarını atmaya başlar ve maalesef idrarın akımı kesilse dahi idrar kesesinde hala idrar varmış gibi hisseder, çünkü idrarının tamamını boşaltamaz.
Prostatın iyi huylu büyümesinde prostat adenomlarını bir portakal meyvesindeki meyve kısmına benzetebiliriz. Meyvenin kabuk kısmı da prostatın kapsülüdür. İşte prostatın idrar kanalından girilerek yapılan endoskopik cerrahisi olan TURP ya da HoLEP prostat ameliyatında amaç idrar yolunu tıkayan meyve kısmının çıkartılmasıdır. Bu işlem klasik TURP ameliyatından elektrik enerjisi ile adenomdan parçalar kesilmesi ile yapılır. Adenom tama yakın kesilir ve idrar kanalı açılır.
HoLEP prostat ameliyatında ise teknik tamamen farklıdır. Prostat ile kapsül arasından girilerek meyvenin lazer enerjisi ile tamamen sıyrılması (biz buna enükleasyon diyoruz) ile yapılmaktadır.
Prostat Büyümesini Genç Yaşlarda Önlemek Mümkün Mü?
Prostat bezi erkeklik hormonu olan testosterona duyarlı bir organdır. Her yaştaki erkekte vardır. 40’lı yaşlardan sonra da hormonal dalgalanma veya bazı metabolik olaylar sonucu büyümeye başlar.
Prostat Büyümesi – Kanseri Nasıl Ayırt Edilir?
Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonraki en sık görülen kanser tipidir. PSA denilen kan testi ve muayene ile kanserden şüphe duyulursa kanser teşhisi için prostat MR’ı (multiparametrik prostat MRI) ve biyopsi yapılmasını önerilir.
Son yıllarda bizim de uyguladığımız özel bir biyopsi tekniği olan füzyon veya akıllı biyopsi ile kanseri teşhis etmede başarı şansımız artmıştır. Bu konu prostat kanseri başlığında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.