Penil protezler veya halk arasında mutluluk çubuğu olarak adlandırılan penil implantlar, sertleşme bozukluğu yaşayan erkeklerde sırasıyla cerrahi olmayan tedaviler olan ereksiyon hapları, vakum cihazları ve en son enjeksiyon tedavisinde de yanıt alınamadığı durumlarda iktidarsızlığın en son ve kalıcı tedavi seçeneğidir. Bu tedavinin geri dönüşü olmadığı için hastaların doktorları ile bu tedavinin avantajları ve olası dezavantajları hakkında konuşmaları ve ikna olmaları çok önemlidir.
Bu ameliyat penis içindeki süngerimsi dokunun (corpora cavernosum) yaklaşık 1 saat süren bir ameliyatla sert veya şişirilebilir silindirlerle değiştirilmesi olarak açıklanabilir. Tüm penil protezlerde, cerrahi olarak yerleştirilen protezler vücut içinde tamamen gizlenmiştir. Dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde anlaşılmaz. Mutluluk çubuğu taktıran erkekler istedikleri zaman istedikleri kadar cinsel ilişkide bulunabilirler.

Mutluluk çubuğu çeşitleri nelerdir?
Her biri farklı çap ve uzunluklarda olan üç çeşit penil protezi seçeneği vardır.
* Malleable (Yani devamlı ereksiyon halinde duran) Tek Parçalı Mutluluk Çubuğu
* İki Parçalı Mutluluk Çubukları (Yarı sert mutluluk çubuğu)
* Üç Parçalı Şişirilebilir Mutluluk Çubukları (İstenildiği an şişirilen)
Üç Parçalı Şişirilebilir mutluluk çubukları da kendi aralarında ikiye ayrılır.
Sadece enine genişleyen üç parçalı şişirilebilir mutluluk çubuklukları
Enine ve boyuna genişleyebilen üç parçalı şişirilebilir mutluluk çubukları
Mutluluk çubuğu ameliyatı nasıl yapılır?
Cerrahi yaklaşım hangi protez tipinin kullanıldığına, hastanın öyküsüne ve cerrahın tercihine göre değişir. Anestezi altında yapılan ameliyat sırasında 3 parçalı şişirilebilir mutluluk çubuğu, penisin üzerinde, alt karın ve skrotumda yapılan bir kesi yoluyla yerleştirilir. Bu arada idrarı boşaltmak için kısa bir süre idrar yoluna ve mesaneye ince, esnek bir tüp (sonda) yerleştirilir.
Genellikle küçük bir cerrahi kesim ya karın dokusu ile penisin birleştiği yerde ya da testis torbasının (skrotum) penis ile birleştiği sınırın altından yapılır. Bu prosedürde hiçbir doku çıkarılmaz ve kan kaybı genellikle çok azdır. Bu nedenle neredeyse hiçbir zaman kan nakli gerekmez. Aynı ameliyat günü hastalar eve gidebilir veya bir gece hastanede kalabilirler. Bu hekimden hekime ve hastane prosedürlerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu operasyonun gerçekleştirilmesi yaklaşık bir saat sürer.
Mutluluk çubuğu implantasyonundan sonra yaklaşık 2-4 hafta boyunca ağrı, şişlik veya morarma görülebilir. Bu durumlarda hekiminiz size ağrı kesici bir ilaç başlayabilir. Hastalar protez ameliyatından 4-6 hafta sonra hekimin onaylaması durumunda cinsel ilişkiye girebilir.
Ne takılan mutluluk çubuğu ne de bu iş için yapılan ameliyat hastalarda cinsel ilişkiden zevk almayı orgazmı veya boşalmayı etkilemez. Hasta eskisi gibi cinsel aktivitede bulunabilir, çocuk sahibi olabilir. Penil protezler peniste sertleşmeyi arttırır, ancak penisi rutin olarak uzatmazlar.
İLETİŞİM FORMU
WHATSAPP DESTEK
Mutluluk çubuğu dışarıdan belli olur mu?
Silikon olmayan sert plastik materyallerden yapılan protezler, penis içindeki bükülme ve köşe oluşturmaları nedeniyle hastalarda zamanla rahatsızlığa ve bükülme yerlerinde kırılmadan kaynaklı bozulmalara neden olmaktadır. Ayrıca katı yapısı nedeniyle dışardan bakıldığında doğal olmayan bir görüntüye ve protezin belli olmasına neden olur.
Penis Protezi Nedir?
Penis protezi yerleştirilmesi ameliyatları, peniste sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) olan hastaların ilaçla tedavisinden fayda görmemesi durumlarda uygulanır. Peniste sertleşme bozukluğu, erkek cinsel organının vaginaya girişini sağlayabilecek şekilde sertleşmemesi veya sertlik oluşsa bile bu sertliğin sürdürülememesi olarak tanımlanır. Bu problem değişik şiddetlerde olmak üzere 40-70 yaş arasındaki erkeklerin %52’sinde görülmektedir.
Penis Protezi Kimler İçin Uygundur?
Ülkemizde ise hafif, orta ve tam sertleşme bozukluğu görülme sıklığı toplam olarak yaklaşık % 70 olarak bulunmuştur. Yaşa göre değerlendirildiğinde ise 40-49 yaşları arasında % 50 olarak izlenen sertleşme bozukluğu sıklığı, 70 yaş ve üzerinde % 95 olarak kaydedilmiştir.
Erektil disfonksiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara, sinir sistemi, hormonal sistem ve damar sistemi hastalıklarına bağlı gelişebilir. Ayrıca sadece penise ait bazı hastalıklar ve psikolojik nedenlerle de gelişebilir. Bazı yaralanmalar, ameliyatlar, çeşitli ilaç ve madde kullanımı da sertleşme bozukluğuna yol açabilir. Yaşlanma, kronik hastalıklar ve sigara, sertleşme bozukluğu için bilinen başlıca risk faktörlerindendir.
Peniste tam sertleşmeme şikayeti bulunan erkeklerde cinsel uyarı ile oluşan sertlik vaginaya giriş için yeterli olmayabilir ya da yeterli olsa bile kısa sürede bu sertlik kaybedilebilir. Bu sorun altta yatan başka bir hastalığın belirtisi de olabilir ve bu esas hastalığın seyrine göre sorun artabilir. Bunun dışında özellikle yaşla birlikte sorun artar. Sigara, sistemik hastalıklar (damarsal hastalıklar, şeker hastalığı, vb. ), kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği gibi faktörler de penis sertleşme bozukluğu için risk faktörü oluşturur ve hastalığın seyrini hızlandırır.
Penis Protezi Ameliyat süresi ne Kadardır?
Bu ameliyat, yerleştirilecek protezin tipine göre 45 dakika ile 1. 5 saat arasında değişebilir. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi ise hastanın ağrı ve yara iyileşmesidurumuna göre 2-5 gün arasında değişebilir. Antibiyotiklerin koruyucu olarak enjeksiyonla veriliyor olması da bu süreyi uzatabilir.
Ameliyat sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir?
1 – Hastaneden çıktıktan sonra 1 hafta kadar yara yerine su temasının olmaması ve yara yerinin çok temiz tutulması gerekmektedir.
2- En az 4 hafta cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. Bu sürenin sonunda ameliyatı yapan doktor tarafından gerekli kontroller yapılır ve cinsel ilişkiye izin verilir.
3 – Yüksek ateş, uzayan ağrı, yara yerinde akıntı, peniste şişlik ve kızarıklık, idrar yapamama veya idrar yapma güçlüğü gibi durumların varlığında mutlaka ameliyatı yapan doktora vakit kaybetmeden başvurulması gerekmektedir.
Protez ameliyatlarının en önemli komplikasyonu ise enfeksiyondur. Ameliyat bölgesinin temizliği ve geniş etkili antibiyotikler ile enfeksiyondan korunmaya çalışılır. Antibiyotiklere ameliyat sonrası en az 2 gün daha devam edilir. Ancak tüm tedbirlere rağmen protez enfeksiyonu % 1-10 arasında görülebilir. Şeker hastaları ile omurilik zedelenmesi olan hastalarda enfeksiyon riski daha fazladır. Enfeksiyon görüldüğünde antibiyotikler tekrar başlanır ve protez çıkartılır. Sürekli sert kalan protezler özellikle prostat hastalığı gibi idrar yapma güçlüğü bulunan kişilerde ileride yapılacak idrar yolu girişimlerini güçleştirir. Bu kişilerde, söndürüldüğünde idrar yoluna tanısal veya tedavi amaçlı girişlere izin veren, şişirilebilen protezler tercih edilmelidir.
Penis Protezinin Avantajı
Bu tedavi uygulandığında hastaların istedikleri zaman cinsel ilişkiye girebilmeleri ve ilişkiyi yeterince devam ettirebilmeleri gibi avantajları olacaktır. Eşlerinin tatmini açısından da bu tedavi seçeneği diğer tedaviler arasında birinci sıradadır.